Transformând aspirațiile în realitate: Campania de promovare a Carierei IT în Nordul țării

Începând cu anul 2011, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC implementează Campania de promovare a Carierei IT, scopul căreia este comunicarea informaţiei despre avantajele, beneficiile, rigorile unei cariere în IT, posibilităţile şi opţiunile de angajare, pașii pe care tinerii trebuie să-i întreprindă pentru a deveni specialiști calificați. De asemenea, Campania îşi propune să ghideze tinerii care deja își fac studiile la specialități TIC spre întreprinderea unor acţiuni care să crească considerabil şansele lor de angajare după absolvire. 

Una dintre direcțiile campaniei o constituie sesiunile de ghidare în carieră, desfășurate în cadrul instituțiilor din învățământul general. În cadrul ediției din 2024 a sesiunilor de orientare în cariera IT au participat peste 1800 de elevi din liceele țară. Inițiativa a fost realizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) în parteneriat cu Inotek și Rețeaua Centrelor Tekwill.

Campania de promovare a Carierei IT în regiunea Nord

În regiunea de nord a țării, campania a fost implementată de Tekwill Bălți. Sesiunile de orientare în carieră au avut loc în șapte licee și au adus împreună 476 participanți. Tinerii au aflat care sunt avantajele îmbrățișării domeniului IT, care sunt oportunităţile şi perspectivele pe care le pot valorifica, direcțiile pe care le pot urma, sugestii privind instituțiile de învățământ la care să meargă, etc. Elevii au avut șansa să discute cu profesioniști IT cu experiență și să afle chiar de la aceștia sugestii și sfaturi valoroase. 

Sergiu Chilat, administrator ICD Soft Dev, Veaceslav Boclinca, administrator DESPOWER, Nadejda Vacari, Development & Talent Management Coordinator și Alin-Lucian Ciubotaru, Automation Engineer, Orange Systems, Maria Graciova, Software Tester, Power IT și Cristina Coreiba, freelancer, au participat cu mult entuziasm în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT și au împărtășit experiențe valoroase, informații utile despre aspecte tehnice importante, dar și privind perspectivele evoluției carierei într-un domeniu atât de dinamic.

În cadrul Campaniei, tinerii au avut posibilitatea să descopere și oportunitățile educaționale disponibile, inclusiv instituțiile de învățământ superior și cele cu formare duală, care furnizează programe de studii în domeniul IT. În regiunea de nord, reprezentanții Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au participat activ în cadrul tuturor sesiunilor desfășurate și au oferit informații importante despre direcțiile de studiu disponibile în cadrul universității.

Campania de promovare a Carierei IT, ediția anului 2024, are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Campania de promovare a Carierei IT în nordul țării continuă cu evenimentul IT Career Expo Bălți

Pe 17 aprilie, tinerii din regiunea Nord sunt invitați să se alăture unei noi călătorii captivante în lumea tehnologiei prin intermediul evenimentului IT Career Expo Bălți

Evenimentul este dedicat tuturor tinerilor și tinerelor care își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ general, superior sau profesional tehnic și sunt interesați de oportunitatea unei cariere sau perspective de creștere în domeniul Tehnologiei Informației (IT). 

IT Career Expo va ghida participanții și îi va ajuta să își clarifice obiectivele de carieră, să exploreze opțiunile disponibile în domeniul tehnologiei informației și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a-și atinge aspirațiile. Evenimentul le va oferi tinerilor informații importante despre diversele roluri și specializări din industria IT, despre tendințele și cerințele pieței de muncă, precum și despre resursele și oportunitățile de formare și dezvoltare profesională disponibile.

Participarea în cadrul evenimentelor este gratuită și deschisă pentru toți tinerii și tinerele interesate de oportunități de creștere și afirmare în domeniul IT.