Moldova Digital Summit 2023: Evoluăm către un viitor fără frontiere!

„Moldova Digital Summit” – cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice – vine într-o primă ediție! Cu genericul „Evoluăm către un viitor fără frontiere”, forumul va reuni la Chișinău nume sonore din industria internațională în TIC, oficiali guvernamentali, experți și leaderi ai comunității de business în domeniu, donatori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Evenimentul vine să reconfirme vectorul european al Republicii Moldova printr-un exercițiu de armonizare și integrare sub aspectul tehnologiilor informaționale.

Astfel, Summitul va permite Chișinăului să devină un veritabil hub din centrul și estul Europei, promovând o platformă complexă de acces la importante resurse tehnologice, expertiză,  know-how, precum și oportunități de colaborare și investiții. „Moldova Digital Summit” se va desfășura în perioada 15-17 iunie la Tekwill, str. Studenților 9/11.

Ziua 1 – Economii digitale funcționale și potențialul inteligenței artificiale

Summitul va oferi trei zile pline de sesiuni și discuții cu privire la transformarea digitală și va aduce în prim plan experiența internațională privind strategiile, politicile, cadrul legislativ în domeniul dezvoltării economice digitale. Invitații din România, Estonia, Letonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Belgia, SUA vor împărtăși experiențele țărilor lor și modul în care au implementat tehnologiile în diverse domenii de activitate, inclusiv soluții publice centrate pe cetățeni și infrastructură digitală comună. Inteligența artificială – tehnologie revoluționară care determină resetarea modului în care funcționează societatea, businessul și instituțiile publice – se va afla în topul discuțiilor, elucidând bunele practici de implementare, dar și provocările pe care le generează acestea. De neratat este și intervenția invitatului special David Rowan, influencer și vizionar, ex-redactor-șef al revistei Wired din Marea Britanie, autor de cărți și manager al Voyagers.io care va lansa dialogul public despre actualitatea IA pentru a ne alinia cerințelor tehnologice moderne la nivel de cetățeni, guverne, lideri de companii etc. Participanții vor putea afla din prima sursă despre inițiativele Programului Europa Digitală al Comisiei Europene, iar de la liderii marilor jucători precum: Microsoft, Amazon Web Solutions, Google, ș.a. – despre experiența aplicării soluțiilor IA pentru eficientizarea diverselor procese de business. Nu în ultimul rând, vor fi abordate și subiecte ce țin de dezvoltarea strategică a diferitelor sectoare prin intermediul TIC, vor fi prezentate instrumentele și aplicațiile care pot crește eficiența instituțiilor guvernamentale în furnizarea serviciilor publice, securitatea cibernetică și vor fi reflectate oportunitățile de dezvoltare a afacerilor corporative prin inovare.

Nota culminantă a primei zile de Summit va fi dată de gala festivă, organizată de Moldova Innovation Technology Park și în cadrul căreia vor fi premiați câștigătorii concursului Moldova Innovation Awards 2023 (MIA) la care iau parte companiile din industriile tech și creativă. 

Ziua 2 – Impactul și provocările sectorului TIC în transformarea digitală a țării

Cea de-a doua zi a summitului va puncta mecanismele de securizare a investițiilor în tehnologiile viitorului, dar și dezvoltarea culturii digitale prin promovarea competențelor digitale adaptabile pentru viitor. Invitații vor elucida schimbările sistemice pe care le presupune transformarea digitală a societăților, venind cu exemplificări despre modificarea modului în care gândim și activăm, iar tehnologiile informaționale constituie o punte în asigurarea simbiozei dintre trecut, prezent și viitor. Reprezentanți ai mediului asociativ din regiune se vor întruni la o masă rotundă pentru schimb de experiență, iar companiile autohtone interesate de extinderea și diversificarea produselor și soluțiilor TIC vor participa la sesiuni de B2B cu membrii delegației formate din companii internaționale prezente pe piețe europene. În acest sens, Summitul va oferi o platformă pentru schimb de expertiză, know-how pentru toți cei implicați în implementarea și transformarea digitală, dar și prezentarea proiectelor de succes cu identificarea parteneriatelor în vederea sporirii exporturilor și investițiilor. 

Ziua 3 – Experiență de cultură și tehnologie la Tekwill Expo Day

Cea de-a treia zi a summitului va oferi invitaților și publicului larg experiențe captivante la „Tekwill Expo Day”. Vizitatorii vor putea afla despre tehnologii aplicate în procesul de educație, dar și cele mai bune proiecte și programe de inginerie create de tineri. La expoziție se vor regăsi mai multe tehnologii dezvoltate și implementate în ultimii ani și care sunt utilizate pe larg în procesul de învățare. Evenimentul va prezenta și ateliere de lucru, activități distractive, dar și prezentare de programe.

Pe toată perioada de desfășurare a Summitului, va avea loc și o expoziție la care vor participa peste 20 de companii din domeniul TIC, care își vor prezenta serviciile și proiectele tuturor celor interesați de tehnologii și transformare digitală. Mai multe detalii pe https://tekwillexpo.md/ 

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reprezintă evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. Summitul este o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în industria digitală,  astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale. Evenimentul este organizat de ATIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei, Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali precum: GIZ Moldova, Agenția de Investiții, AmCham, Orange, UNDP și alții.

Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei (GIZ), Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali precum: Agenția de Investiții, AmCham, Orange, UNDP și alții.

Evenimentul va putea fi urmărit și online, începând cu 15 iunie, de ora 10:00, pe paginile Moldova Digital Summit, ATIC și Tekwill în rețeaua de socializare Facebook și pe site-ul de transmisiuni live www.privesc.eu. Pentru a participa la eveniment și a obține permisul de acces sau a urmări transmisiunea online, înregistrează-te în prealabil pe: https://moldovadigitalsummit.md/