#EnciclopediATIC | Episodul 2: Elementele Scrumului

Platforma career.ict.md continuă campania #EnciclopediATIC cu al doilea episod. Vă prezentăm „Elementele Scrumului”.

Cum funcționează planificarea Scrum?

Proprietarul produsului decide prioritatea lucrărilor care trebuie să fie realizate mai întâi și astfel se realizează o listă de produse care conține tot necesarul. După selectarea lucrării, acestea trebuie să finalizeze lucrările în cadrul sprintului. Timpul necesar pentru finalizarea acelei lucrări este, de asemenea, estimat. Membrii se întâlnesc în fiecare zi pentru a discuta progresul și obstacolele, dacă există.

Componentele Scrum

Backlog. Toate sarcinile și cerințele pentru realizarea produsului final sunt enumerate aici. Orice sarcină este mai importantă și trebuie îndeplinită mai întâi, ar trebui să aibă prioritate în această listă de date. Există două tipuri de backlogs: Project Backlog ce reprezintă o listă a tuturor lucrurilor care trebuie făcute pentru a finaliza proiectul întreprins și Sprint Backlog – poveștile și sarcinile utilizatorului care au fost luate din backlog-ul proiectului și finalizate într-un singur sprint.

Sprint. Se referă la o perioadă de la 2 până la 6 săptămâni în care este fixată o sarcină care trebuie încheiată. Și aici apare o altă întrebare deja: Ce sunt Sprinturile Agile? Explicăm! Lucrul la proiecte mari poate fi stresant și obositor. Este posibil ca membrii echipei să nu observe că au muncit mult și să nu simtă progresele. Așadar, un sprint în scrum vine să împartă proiectele mari într-o serie de dimensiuni mai mici numite etape sau livrabile. În acest fel, echipa se concentrează pe obiective clare, iar fiecare etapă finalizată va deveni o adevărată sărbătoare. Este important însă ca durata de timp a sprinturilor să fie cunoscută în etapa inițială a proiectului pentru o organizare mai bună și o execuție mai ușoară. De obicei, intervalul de timp pentru sprinturi este de 2 săptămâni, iar timpul maxim de sprint nu trebuie să depășească 4 săptămâni.

Estimation. Este o predicție a timpului necesar pentru a realiza un task din Backlog. Probabil tuturor ni s-a cerut la un moment dat să facem o estimare a efortul necesar pentru o anumită activitate. Nu este o noutate că estimările reprezintă o parte importantă a acestui proces, fiindcă majoritatea deciziilor luate la ședințele de planning se bazează pe acestea. Ar trebui să privim estimările ca un ajutor în realizarea unui plan și în măsurarea progresului obținut în raport cu acest plan. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de această idee, cu atât vom pierde încrederea stakeholderilor și a Product Ownerului, ceea ce nu este de dorit. Astfel, trebuie să reținem că estimarea este un instrument forte, lucru care trebuie stabilit de comun acord cu întreaga echipă.

Sprint Retrospective. Este ocazia perfectă pentru Scrum Team de a se inspecta și de a crea un plan pentru îmbunătățiri care urmează să fie adoptate în timpul următorului Sprint. Sprint Retrospective are loc după Sprint Review și înaintea următorului Sprint Planning. Acesta este de regulă o întâlnire de trei ore pentru un Sprint cu durata de o lună. Scrum Masterul este cel care se asigură că întâlnirea are loc, este una pozitivă și productivă, iar echipa a înțeles scopul acesteia. Mai exact scopul Sprint Retrospective este de a verifica modul în care ultimul Sprint s-a desfășurat; de a identifica și aranja elementele majore care au mers bine; și de a crea un plan de implementare a îmbunătățirilor a modului în care Scrum Team își desfășoară activitatea.

Product Increment. Un Increment este suma tuturor articolelor din restanțe de produse finalizat în timpul unui Sprint și valoarea incrementelor tuturor Sprinturilor anterioare. Evident, pentru ca rezultatul să fie considerat un increment, acesta ar trebui să îndeplinească mai întâi condiția predefinită a lui done, adică rezultatul final ar trebui să fie un produs utilizabil, care să poată fi „expediat”. Poate fi verificat, utilizat și testat pentru a avea certitudinea că este într-adevăr „realizat” conform definiției și, dacă product owner-ul dorește, poate fi livrat. Echipa scrum nu ar trebui să aibă niciodată dubii dacă ceea ce fac va fi acceptat sau nu. Bazându-se doar pe această definiție, echipa scrum decide câte articole din restanțe de produse să aleagă pentru sprint.

Articolul a fost realizat în cadrul colaborării cu Sabina Paulescu, HR Manager Amdaris și Alina Malbaș, HR Manager Technosoft.

Citește și: Episodul 1 #EnciclopediATIC: Metodologiile Agile și Waterfall