Elevii din Republica Moldova explorează oportunități de carieră IT alături de reprezentanții industriei

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) a lansat o nouă ediție a Campaniei de promovare a Carierei IT în școlile din Republica Moldova. Inițiativa are scopul să comunice beneficiile îmbrățișării unei cariere în domeniul Tehnologiei Informației (IT) şi să crească nivelul de informare privind oportunitățile pe care aceasta le poate genera. Ediția din 2024 a Campaniei este realizată în parteneriat cu Inotek și Rețeaua Centrelor Tekwill.

Campania se desfășoară în perioada 5-27 februarie 2024, în instituțiile de învățământ general din regiunile Nord, Sud și UTA Găgăuzia, sub forma unor sesiuni de orientare în carieră dedicate elevilor claselor a IX-XII-a. O atenție deosebită va fi acordată încurajării implicării tinerilor din grupurile defavorizate identificate în regiuni. Tinerii vor participa în cadrul unui dialog dinamic cu reprezentanții companiilor din domeniul IT, având posibilitatea să afle informație utilă despre multiplele avantaje asociate cu o carieră IT, printre care abundența de oportunități și direcții de afirmare profesională, salarii competitive, flexibilitatea la locul de muncă, stabilitatea pe termen lung, expunerea către un mediu inovativ, dinamic și posibilitatea de a crea și dezvolta proiecte proprii. Tinerii vor descoperi oportunitățile educaționale disponibile, inclusiv instituțiile de învățământ superior și cele cu formare duală, care furnizează programe de studii în domeniul IT.

Sesiunile de ghidare în carieră vor dezvălui și cerințele stabilite de domeniul IT, oferind mai multe detalii despre setul de competențe și abilități interpersonale, motivații și atitudini care stau la baza unei cariere reușite. Abilitățile tehnice solide, înțelegerea profundă a domeniului, capacități avansate de rezolvare a problemelor, gândire critică, abilități de comunicare, flexibilitate, spirit de echipă, disponibilitatea și voința de a învăța continuu – sunt doar câteva dintre premisele succesului în industria care revoluționează prezentul și viitorul. 

Domeniul tehnologiilor informaționale a devenit unul strategic pentru Republica Moldova. În 2023, industria IT a devenit cea mai mare ramură de export a economiei moldovenești, asigurând aproape ¼ din exporturile de servicii. Cifra de afaceri a domeniului IT a atins 13,2 miliarde de lei, dintre care 85% sunt destinate exporturilor. Industria IT poate fi considerată motorul de dezvoltare al economiei moldovenești. Cele peste 1700 de companii din domeniu angajează peste 20,000 de profesioniști, dar cererea de specialiști depășește cu mult oferta existentă. Companiile IT din Moldova sunt competitive pe piața globală, însă atingerea potențialului maxim este constrânsă de suficiența de resurse umane calificate. 

Irina Oriol, Directoare Operațiuni ATIC și Manageră a proiectului: „Credem ferm că viitorul Republicii Moldova este strâns conectat de valorificarea și amplificarea talentului și potențialului creativ al tinerilor din țara noastră, iar domeniul IT oferă resursele și mediul propice în acest sens. Ne propunem să ghidăm tinerii spre cunoașterea și explorarea unor oportunități de carieră fascinante și a unor profesii care creează viitorul. Vrem să le oferim informația care să-i motiveze să considere o carieră în IT, dar în același timp, îi încurajăm să cerceteze subiectul minuțios, să pună pe cântar atât avantajele, cât și rigorile existente, să țină cont de talentele pe care le au și să ia decizii responsabile și informate.”

Vladimir Fonari, Managerul Componentei Educație și Formare Profesională, proiectul Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova: „Industria ICT a intrat rapid în toate domeniile tehnice, devenind o parte indispensabilă a meseriilor inclusiv din sistemul Învățământului Dual. Astfel, interconectarea tehnologiei cu abilități tehnice pe care le poseda studenții îi oferă un avantaj suplimentar pe piața muncii. Considerăm suportul oferit către ATIC unul extrem de potrivit având în vedere tendințele de digitalizare și automatizare a proceselor, unde, oricum factorul uman rămâne elementul cheie pentru atingerea cu succes a rezultatelor proiectate. Vom susține și în continuare promovarea și atragerea studenților în sectorul ICT inclusiv prin sistemul Învățământului Dual”.

Campania de promovare a carierei, ediția anului 2024, are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Campania de promovare a carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2011, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Inițiativa încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istorii adevărate și modele de profesioniști care inspiră. Campania este desfășurată anual de ATIC cu susținerea autorităților administrației publice centrale, sprijinul partenerilor strategici și cu implicarea activă a reprezentanților sectorului TIC. Peste 20 000 de tineri din țară au participat la evenimentele și inițiativele realizate în cadrul campaniei pe parcursul ultimilor 13 ani.