Aleg Cariera IT: Secretele celui mai dinamic și plătit job în IT de la Mihai Gatman, Full Stack Developer

Industria IT este din ce în ce mai prolifică, iar abilitățile tehnice au devenit un „must have” aproape în toate domeniile. Salariile competitive, mediul de lucru prietenos și politicile de fidelizare ale companiilor IT determină profesioniștii să evolueze constant și să atingă noi rezultate. Pasiunea pentru tehnologii, compilată cu o gândire strategică și multă curiozitate îți pot asigura un parcurs de succes. Iar asta indiferent dacă studiezi calculatorul din copilărie sau, pur și simplu, vrei o schimbare în carieră.

Zece minute i-au fost suficiente lui Mihai Gatman pentru a-și modifica spontan traiectoria. Venise în Chișinău să depună actele la o altă facutate, dar până la urmă a ajuns la Universitatea Tehnică a Moldovei, la tehnologii informaționale. Iar astăzi este full stack developer în compania Best4U International.


Mihai Gatman, full stack developer, Best4U International: „Am început să lucrez încă din anul 2 de facultate, iar domeniul pe care l-am ales, domeniul web mi s-a părut foarte interesant și atractiv. Am început să mă dezvolt cu pași rapizi. Chiar am avut diferite încercări cu prietenii, să avem echipa noastră ca să lucrăm pentru clienți. Erau niște visuri mature care au eșuat până la finele facultății, dar în schimb ne-au adus lecții importante.”

Deși de-a lungul timpului, domeniul a evoluat, totuși algoritmii și modelele de programare pe care le-a studiat pe băncile facultății, Mihai le aplică și astăzi în activitatea sa.


Mihai Gatman, full stack developer, Best4U International: În primul rând, este o responsabilitate mare pentru că un full stack trebuie să aibă cunoștințe majore în front-end și back-end. În afară de aceste două tehnologii, trebuie să știe cum să conecteze și softul care le înconjoară, deoarece clientul așteaptă o estimare a sarcinii și a produsului total.”

Pe lângă competențe tehnice, în acest rol este important să fii curios și să cauți permanent soluții noi. Mihai consideră că nu trebuie să fii, neapărat, un deschizător de drumuri, trebuie doar să poți adapta ceea ce s-a mai făcut pentru a obține un rezultat pozitiv în orice circumstanțe.

Mihai Gatman, full stack developer, Best4U International: „Programatorul nu trebuie să fie mereu supraîncărcat, pentru că atunci mai dificil își rezolvă taskul. El trebuie să se simtă liber, să ofere timp imaginației pentru a lucra bine și a crea ceva frumos și productiv.”


Pentru a ajunge un programator full stack, care ia parte la dezvoltarea unui proiect de la idee la implementare trebuie atât cunoștințe tehnice, cât și experiență. În opinia lui Mihai Gatman, 3-4 ani de practică îți pot oferi abilități importante care să te ajute să rezolvi mai ușor anumite probleme și să fii un profesionist.

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv  să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.