Aleg cariera IT. Nicoleta Iliuha: „Îmi place să creez structuri elegante din punct de vedere matematic și logic”

Nicoleta Iliuha este programatoarea perseverentă care vrea să se dezvolte continuu și să excele în activitatea sa. Nicoleta ne dezvăluie o nouă perspectivă asupra domeniului IT, surprinzătoare și autentică concomitent, o perspectivă în care algoritmii, structurile logice și soluțiile tehnice devin artă, iar eleganța și creativitatea sunt esențiale.   

Nicoleta Iliuha, Front End Developer, Fusion Works : „În adolescență, am realizat că vocația mea este legată de domeniul IT. Puteam să rezolv o problemă până la ora trei dimineața. Timpul trecea fără să-l simt, pentru că făceam ceea ce-mi place. Atunci am înțeles că este domeniul meu, aici mă simt bine și tot aici trebuie să creez.”

Primul job a fost cel mai complicat, pentru că nu avea experiență și nu era sigură de cunoștințele sale. Totuși, acest lucru nu a speriat-o, a motivat-o să facă ceea ce îi place și să aibă încredere în forțele proprii. Echipa a fost cea care a susținut-o, motivând-o să fie mai încrezătoare și să persevereze. Nicoleta este convinsă că și curiozitatea ei pentru schimbare și sectorul dinamic a fost un factor decisiv în carieră.

Nicoleta Iliuha, Front End Developer, Fusion Works: „Pe parcursul activității, nu am întâlnit pe nimeni care să-mi spună că nu pot munci în acest domeniu. Cele mai multe provocări din carieră le-am avut în perioada în care nu aveam suficientă încredere în propriile abilități și cunoștințe. Atunci mă întrebam dacă sunt o persoană potrivită pentru acest domeniu și dacă voi reuși în IT. Din fericire, am fost susținută și nimeni nu mi-a spus că nu am cromozomul necesar pentru a scrie cod.”

IT-ul este un sector cu foarte multe oportunități și provocări. Nicoleta este convinsă că orice tânăr și tânără poate face o carieră în IT dacă are curaj și este pregătit pentru schimbări. Chiar dacă este un domeniu în vogă, munca în tehnologii informaționale include și multă autoinstruire, dezvoltare multilaterală și tangență cu alte profesii.

Nicoleta Iliuha, Front End Developer, Fusion Works: „Tinerii programatori trebuie să înțeleagă că nu pot face totul din prima zi de activitate. Întotdeauna avem ceva de învățat, în fiecare zi creștem profesional. Este important să nu ajungem la etapa în care credem că le știm pe toate și nu mai avem direcții spre dezvoltare. Acest domeniu este în continuă evoluție. Când apare starea de panică de a realiza un program, trebuie să înțelegem că este o senzație de moment și că, întotdeauna, există soluții. ”

Nicoleta este convinsă că în viitor toate profesiile vor avea tangență cu IT și că această industrie este deschisă pentru fiecare. Datorită oportunităților de studiere a limbajului de programare, ne putem îmbunătăți abilitățile dobândite sau învăța ceva nou. Chiar dacă este o profesie care are la bază criterii specifice, poate fi îmbrățișată de orice curios.

Nicoleta Iliuha, Front End Developer, Fusion Works: „Pentru mine, IT-ul este asemănător picturii. Ceea ce fac este o artă, chiar dacă nu toți au posibilitatea să o vadă, iar limbajul de programare este pensula. Îmi place să creez acele structuri care, din punct de vedere matematic și logic, sunt elegante. Asta pentru că eleganță avem nu doar în dans și artă, dar și în algoritmi. Ceea ce mă face să mă bucur că activez în acest domeniu este că pot rezolva probleme, găsind soluții care, când mă uit la ele, estetic îmi place să le văd.”

Nicoleta le sugerează doritorilor de a construi o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale să studieze, să fie deschiși spre a percepe această „lume”, să exerseze, indiferent dacă au deja o profesie sau nu.

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul proiectului Tekwill.

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.