Aleg cariera IT. Ecaterina Ternovețcaia: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia care înregistrează progrese în fiecare zi”

Pasiunea pentru științele exacte a adus-o pe Ecaterina Ternovețcaia față în față cu domeniul IT. Totul s-a întâmplat acum 10 ani, când a decis să-și continue studiile în sfera tehnologiilor informaționale. Pe atunci, nu știa prea multe despre IT, iar dacă ar fi să se întoarcă înapoi, nu ar ezita nici pentru o clipă să facă aceeași alegere.


Ecaterina Ternovețcaia, Senior QA Engineer, Computaris: „Grupa în care am studiat era formată din aproximativ 30 de persoane, dintre care doar patru erau fete. Atunci mi s-a părut că este imposibil să fac față concurenței, dar cu timpul mi-am dat seama că trebuie să concurez doar cu mine însămi. Așa că am început să caut mai multe informații, să merg la diferite cursuri. Când am început să lucrez, am învățat foarte multă informație nouă, am trecut câteva certificări, am înțeles că nu este greu să înveți. Ba din contra, chiar îmi place”.


În ultimul an de universitate, Ecaterina a fost stagiară, în calitate de programator, la Ministerul Finanțelor. Imediat după ce a susținut examenele și a absolvit universitatea, instituția i-a propus să continue să activeze la minister, care a și fost primul job din cariera IT. Ulterior, pentru a-și înnoi cunoștințele, a aplicat în paralel pentru un internship de trei luni într-o companie de profil. Soarta a făcut ca să nu mai revină la jobul anterior și să rămână să profeseze în acea companie IT, iar de atunci au trecut opt ani.


Ecaterina Ternovețcaia: „Când abia vii într-o companie și când abia începi cariera în IT ți se pare că orice întrebare pe care o adresezi colegilor este o întrebare stupidă și ai impresia că nu știi absolut totul. Cu timpul însă, datorită colegilor care m-au susținut în mod constant, care mi-au oferit feedback, am înțeles că acele întrebări nu au fost stupide. Pur și simplu venind într-o companie nouă, nu poți ști specificul acelui job”.


Departamentul în care muncește Ecaterina este legat de testarea produselor. Iar pentru a excela în domeniu, a făcut un curs specializat și a reușit să-și ia și certificarea internațională ISTQB.


Ecaterina Ternovețcaia: „Venind la muncă, îmi stabilesc sarcinile de lucru pentru o zi. Pe zi pot avea de la cinci la 10 sarcini. Acestea se referă la testarea unor produse, se referă la diferite întâlniri cu clienții și cu echipa mea. Trebuie să mă asigur că echipa cu care lucrez îndeplinește sarcinile care le-au fost transmise, dacă le execută corect, dacă nimeni nu întâmpină dificultăți”.


Atunci când a ales să urmeze o carieră în IT, Ecaterina nu își imagina că domeniul necesită continuă aprofundare a cunoștințelor, fiind o sferă care se schimbă rapid. Ecaterina Ternovețcaia spune că sfera IT este foarte populară, pe piață sunt foarte multe joburi, este o sferă competitivă, aici sunt salarii mari, iar singurul dezavantaj este faptul că de obicei nu sunt puțini specialiști. Ea le recomandă tutor celor interesați de acest domeniu să aibă curaj, să studieze și să pășească încrezători în această industrie, pentru că îi așteaptă oportunități unice.


Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul proiectului Tekwill. 


Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.