Aleg cariera IT. Carina Tarlev: „După mai multe proiecte, mi-am dat seama cât de mult îmi place securitatea cibernetică și cât de mult aș vrea să mă dezvolt în acest domeniu”

Dezvoltarea sectorului IT atrage după sine și creșterea numărului de atacuri și infracțiuni online, de aceea, securitatea cibernetică a devenit o parte vitală a unei lumi digitale sigure și bine ordonate. Pe lângă faptul că oferă mecanismele necesare pentru apărarea datelor confidențiale, acest subdomeniu devine tot mai atractiv pentru tinerii aflați în căutarea unei cariere de vis. Este și cazul Carinei Tarlev, analistă securitate cibernetică în cadrul companiei Endava, care ales să se specializeze în domeniul securității cibernetice.


Carina și-a făcut studiile în domeniul Contabilității și Informaticii de Gestiune la București. Fiind mult mai atrasă de cursurile de programare și de baze de date decât de cele de contabilitate, a urmat totuși o carieră în audit financiar. Pe parcursul activității în PwC România, s-a implicat foarte activ în proiecte de audit suport, audit IT, consultanță pe securitate cibernetică, iar de aici până la găsirea vocației și a domeniului ideal de activitate nu a fost decât un pas.

Carina Tarlev, analistă securitate cibernetică, Endava: „În cadrul companiei PricewaterhouseCoopers, România, s-a desfășurat un proiect de audit IT, care mi-a permis să mă implic. Atunci mi-am dat seama cât de mult îmi place și cât de mult aș vrea să mă dezvolt în acest domeniu. După diferite proiecte pe partea de consultanță de protecție a datelor cu caracter personal, mi-am dat seama că în securitate cibernetică aș vrea să îmi continui cariera”.

Un job cu o specializare orientată pe protecția datelor digitale presupune un proces continuu de studiu, iar astfel dificultățile întâmpinate pot fi depășite cu ușurință. În cadrul proiectului în care s-a implicat, Carina a avut parte de mai multe provocări care, până la urmă, au scos-o din zona de confort și, prin urmare, rezolvările s-au dovedit mai simple decât se aștepta. În ultimii ani, companiile IT încurajează tot mai mult femeile să aleagă o specializare în acest domeniu, oferindu-le oportunități de dezvoltare și de afirmare.

„Oamenii sunt foarte deschiși când văd o femeie că își dă interesul să învețe ceva nou și să își depășească limitele. Am foarte multă susținere din partea colegilor și nu are nicio importanță dacă ești femeie sau dacă ești bărbat. Este același sprijin pentru ambele genuri”, afirmă Carina.

Un job în IT este extrem de dinamic, îți oferă un confort financiar și îți permite să păstrezi un echilibru între viața profesională și cea de personală, oferindu-ți posibilitatea de a munci și de la birou, și din aeroport și de acasă. Tânăra recomandă cu tărie tinerilor pasionați de domeniu, să își urmeze aspirația și să aleagă o carieră în IT, și anume o carieră în securitate cibernetică. 

„Moldova dispune de multiple oportunități de afirmare în această industrie, inclusiv în securitate cibernetică, iar la Tekwill sunt organizate cursuri, seminare și vor fi organizate evenimente în cadrul securității cibernetice. Chiar cu ambasadoarele Tech Women vom avea grijă de acest aspect și recomand tuturor să fie cu degetul pe puls și să urmărească evenimentele ce urmează să fie organizate, să urmărească cursurile care se țin. Pentru că e suficient un curs la Tekwill ca să te lanseze într-o carieră frumoasă”, conchide Carina.

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul proiectului Tekwill.

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.