Aleg Cariera IT: Alexandru Bezarov despre învățarea independentă în IT

Tehnologiile informaționale sunt de nelipsit în toate domeniile, iar complexitatea lor crește zilnic. De aceea specialiștii IT continuă să fie la mare căutare. Salariile competitive, programul flexibil, posibilitatea de a lucra din orice colț al lumii, dar și oportunitățile de dezvoltare transformă IT-ul într-un job de vis. Mai ales că oricine poate avea o carieră în domeniu, indiferent de vârstă, gen, studii sau experiență. Tot de ce ai nevoie este dorința constantă de a te dezvolta și a găsi soluții.

În căutarea unor soluții a fost și Alexandru Bezarov, când la doar 16 ani și-a dorit să impresioneze o fată și a început să-și caute un loc de muncă. Prietenii l-au direcționat către un furnizor, care l-a angajat pentru a instala echipamente de rețea. Interesul sporit însă l-a stimulat să meargă mai departe și să cunoască modul în care funcționează acestea. Iar acum nu doar muncește în domeniu, dar este și profesor Tekwill.

Alexandru Bezarov, Network Engineer, InStat Sports Co: “Sunt inginer de rețea și predau rețelistica și securitatea cibernetică. Știu cu ce se confruntă oamenii, pentru că sunt autodidact și am învățat independent. Prin urmare, când predau, încerc să explic totul astfel, încât să nu fie neclarități. Încerc să le arăt că nu există magie, totul este clar și transparent. Doar așa poți soluționa probleme în viața reală.”

Alexandru consideră că o bază solidă este punctul de pornire în acest domeniu și te ajută să ai cunoștințele structurate. Iar asta face parcursul mai ușor și evoluția mai sigură. Întrucât s-a confruntat în propria experiență cu anumite lacune, sfatul său pentru orice începător este să-și consolideze baza în IT cu ajutorul unui profesor și atunci va obține mai ușor un loc de muncă și va avansa mai rapid.

Alexandru Bezarov, Network Engineer, InStat Sports Co: “Vin la compania noastră persoane care au cunoștințe superficiale. Le oferim resurse, link-uri YouTube, pentru a studia timp de o lună și a reveni la interviu. Dacă învață ceva în această lună atunci persoana este capabilă să se concentreze, iar asta este principala abilitate necesară pentru a obține un loc de muncă. Nu contează ceea ce știi, ci ceea ce poți învăța într-un timp scurt. Dacă ești gata să înveți independent, atunci vei obține orice job, indiferent de mărimea companiei.”

Tehnologiile informaționale sunt un domeniu care se dezvoltă cu viteza luminii, de aceea industria este într-o continuă creștere. Iar orice persoană care alege o asemenea carieră devine parte a unei evoluții atât personale, cât și globale. Alexandru consideră că în IT nu poți niciodată să cunoști toate lucrurile și ai întotdeauna o ușă deschisă spre noutate.

Alexandru Bezarov, Network Engineer, InStat Sports Co: “Dacă, literalmente, ai decis să iei o pauză de la studiu pentru o jumătate de an, atunci ai fost eliminat din industrie și, probabil, abilitățile tale sunt deja demodate.”

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.

Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv  să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.