Peste 700 de persoane au participat la conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, care a avut loc la Chișinău în perioada 18-19 aprilie. Evenimentul a reunit experți, lideri de afaceri, reprezentanți ai sectorului educațional și autorități publice din Statele Unite, Germania, Singapore, Romania, Estonia, Letonia, Polonia și Republica Moldova. În cadrul conferinței, a fost explorat impactul tehnologiilor IA și big data în accelerarea progresului uman și integrarea lor în diverse domenii critice pentru a soluționa provocări complexe și a promova inovația.
„Având o industrie IT în creștere continuă, suntem hotărâți nu doar să utilizăm oportunitățile oferite de inteligența artificială, ci și să contribuim la dezvoltarea acestui sector la nivel național. Guvernul este în căutare de soluții concrete pentru a implementa IA și algoritmii de învățare automată în domenii precum monitorizarea achizițiilor publice, elaborarea politicilor publice eficiente și optimizarea proceselor din diverse sectoare ale economiei. În același timp, este important să ne asigurăm că aceste tehnologii sunt dezvoltate și utilizate în mod responsabil, inclusiv pentru sporirea securității cibernetice și informaționale, în special ținând cont de vremurile complicate prin care trece regiunea și întreaga lume” a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” a fost organizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Camera Americană de Comerț Moldova și AC Tech în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova. Conferința s-a desfășurat sub egida Prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean.
„Sunt convins că Inteligența Artificială poate aduce beneficii semnificative dezvoltării economice. De exemplu, pentru a crește productivitatea în industrii cheie și pentru a dezvolta noi produse și servicii inovatoare, care pot stimula creșterea economică și crea noi locuri de muncă. Este important să creăm un cadru de reglementare solid care să promoveze inovația și să protejeze interesele cetățenilor, iar Cartea Albă este un prim pas în această direcție. Trebuie să ne asigurăm că inteligența artificială este utilizată în mod etic și transparent, respectând drepturile omului și libertățile fundamentale” a menționat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Participanții au avut ocazia să asiste la mai multe sesiuni livrate de speakeri naționali și internaționali, care au vorbit despre utilizarea IA și big data în domenii precum educația, finanțe, afaceri și serviciile publice. Potrivit organizatorilor, conferința a unit părțile interesate pentru a explora potențialul transformator al tehnologiilor IA și big data în abordarea provocărilor actuale și conturarea unui viitor mai bun pentru Europa de Est.
„Am avut două zile pline cu activități la care au participat în jur de 700 de persoane. Ne-am propus ca, datorită acestei platforme de dialog, să învățăm din experiențele celor care utilizează Inteligența Artificială în dezvoltarea produselor din domeniul IT pentru alte sectoare. Vrem să aducem la cunoștință oamenilor că Inteligența Artificială ar trebui să fie prietenul tuturor și că putem să o folosim pentru a eficientiza procesele și pentru a crea produse mult mai bune, care să corespundă necesităților beneficiarilor finali”, a precizat Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.
„La AmCham, preferăm să vedem IA ca pe un membru al echipei, un membru care ne poate ajuta să devenim mult mai eficienți, începând de la sectorul financiar până la cel al sănătății. Inteligența Artificială ne poate ajuta să schimbăm procese, să luăm decizii mai bune și să fim mult mai eficienți. Cred că ar trebui să începem să integrăm IA în viața de zi cu zi într-un mod cât mai inteligent și cât mai sigur”, afirmă Alexandru Gozun, Președinte, American Chamber of Commerce in Moldova, Chief Officer, PwC Moldova.
„Noi trebuie să investim în soluții pentru business, deoarece businessul poate deveni mai eficient chiar și în condițiile existente. Nu este un secret că întreprinderile private sunt mai eficiente ca cele publice, dar cu ajutorul Inteligenței Artificiale, acest lucru poate fi redresat. Asta va însemna costuri mai mici, deservire mai bună, transparență, și multe altele”, a spus Vitalie Tataru, CEO, AC Tech.
Pe parcursul a două zile, experți din diverse domenii și-au împărtășit cunoștințele și expertiza valoroasă. În cadrul panelurilor de discuții, specialiștii au abordat teme precum reglementările privind inteligența artificială în Uniunea Europeană și impactul acestora asupra mediului de afaceri, provocările și oportunitățile pe care le aduce IA în industria fintech sau inovațiile și strategiile care pot revoluționa procesele de învățare și predare în instituțiile de învățământ. Totodată, au fost identificate soluții pentru a construi un mediu digital mai sigur și mai echitabil pentru toți utilizatorii.
„IA este extrem de importantă pentru viitorul Republicii Moldova, deoarece va schimba modul în care oamenii lucrează, modul în care funcționează economia. De asta, este necesar ca țara să aibă parteneri care să o ajute în efortul de a integra IA. Cea mai mare provocare în implementarea IA este adaptarea, oamenii trebuie să învețe, să înțeleagă noile metodologii, fapt care duce și la schimbarea comportamentului”, afirmă David Shrier, lider în inovarea tehnologică și educațională, Profesor de Practică în Inteligență Artificială și Inovare, Imperial College London, MIT.
Evenimentul s-a desfășurat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și cu sprijinul Proiectului „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.
Parteneri ai evenimentului: SAS, Orange, Jobber, Paynet, TXD IT Solutions, Purcari Wineries Group, VISA, Institutul Aspen România. Parteneri media: AGORA, Revista „Business Class” și Simpals. Parteneri Fintech: Fintech Hub.