Fie că ești un tânăr de 20 ani dornic să-și împingă limitele la extrem, la modul “ Caut un job!”, fie că activezi deja într-un domeniu, dar țintești o recalificare în domeniul IT, trebuie să știi că cea mai accesibilă cale de a realiza acest scop este un internship. În acest articol, Iuliana Gultur, HR Manager Jivy Group, îți prezintă pas cu pas cum să obții un internship în IT.
“Voi încerca să rezum sutele de ore petrecute analizând CV-uri, conducând interviuri și sumarizând experiența mea propriu-zisă, care îți poate servi drept punct de plecare în construirea unei cariere de succes”, spune din start Iuliana.
Un internship are la bază tangențe cu un job. Ai aici și un contract de internship, un program, ai și responsabilități, investești 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, trebuie să te obișnuiești cu deadlines, viața devine brusc puțin mai serioasă din perspectiva unui student, dar… un internship diferă, totuși, de un job efectiv.
Care e scopul unui internship?
Scopul unui internship este să înveți, iar lumea nu are așteptări la fel de mari de la tine ca de la un angajat full-time. În schimb, capeți experiență și înveți lucruri specifice – lucruri pe care nu o să le înveți niciodată la facultate, inclusiv vei dobândi sau vei face upgrade la soft skills (muncă în echipă, comunicare, etc). De asemenea, vei cunoaște oameni foarte pasionați de ceea ce fac, oameni cu experiență în domeniu, care îți pot oferi un feedback de neprețuit și care te vor ajuta să evoluezi (este și în interesul lor, și al tău).
Va trebui, totuși, să îți asumi, că vor fi momente când va trebui să faci unele sacrificii. Partea bună o reprezintă multitudinea de avantaje deschise prin perspectiva unui internship într-o companie IT:
- un domeniu foarte dinamic (nu ai timp să te plictisești);
- un job cu un salariu peste media pieței de muncă;
- un program și un regim de lucru flexibil.
Cel puțin la Jivy Group un Job Offer este garantat la finalul internship-ului pentru toți participanții de succes.
Cum îți crești șansele de a obține un internship în IT ?
1. Descoperă dacă ai skill-uri în IT! Folosești laptop-ul mai mult decât pentru redactare, filme și rețele de socializare? Dacă administrezi un site sau contribui la dezvoltarea unei platforme web, sigur îți sunt familiare noțiuni precum HTML, CSS, JavaScript. Este primul indiciu că ești atras(ă) de acest domeniu.
2. Fă o listă cu joburile care te pasionează! De exemplu, dacă îți plac jocurile pe calculator, poți alege QA Engineer sau Developer. Dacă îți place proiectarea, atunci Graphic Designer ar putea un job potrivit pentru tine. Ești interesat de modul în care funcționează internetul și de modalitatea în care computerele se conectează între ele? Pune pe lista network/system administrator.
3. Nu ignora studiile de specialitate! Chiar dacă ai terminat Medicina sau Limbi străine, Juridica, Ingineria biomedicală, etc. și ești pasionat de domeniul IT, completează studiile cu o facultate de informatică, cibernetică, tehnologii informaționale în cadrul unei universități bine cotate, deoarece acestea “produc” ingineri iscusiți: Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova.
4. Networking: Înscrie-te în comunități de IT, pe grupuri de pe LinkedIn și Facebook, unde poți face schimb de experiență, afla despre noi oportunități de internship și despre evenimente de profil. Sau chiar să urmărești paginile web ale companiilor de interes pentru tine.
Ce domenii de internship să alegi?
Cred că primul pas ar fi să îți faci o lista de preferințe cu domeniile în care ai vrea să lucrezi și să capeți experiență. La Jivy Group oferim internships în unul din următoarele domenii:
- Back-end: dezvoltă partea din “spate” a aplicațiilor, funcționalitatea, interacțiunea cu baza de date, data flow, algoritmi cat mai eficienți, distribuiți, integrări, etc.;
- Front-end: dezvoltă partea din “față” a aplicațiilor, adică ceea ce vede utilizatorul, adăugarea de elemente de interfață, design, aspectul aplicației;
- Full-Stack: Front End + Back End;
- QA/Testing: implică de obicei crearea și rularea testelor pentru produsele software dezvoltate în cadrul proiectelor și asigurarea calității și a funcționalității acestora.
Urmează a doua parte a articolului întitulat „Care este primul pas spre un internship?”