Primul pas în piața muncii în IT pe care îl vei face este un CV – îl poți considera “buletinul” tău și prima interacțiune cu procesul de recrutare.
Ce trebuie sa conțină un CV?
- Informații personale – nume, adresa, e-mail, numar de telefon;
- Secțiunea despre Educație – facultatea absolvită sau la care studiezi;
- Abilități limbi străine – în special engleza pentru că este working language în companiile internaționale;
- Experiența de muncă – dacă există, inclusiv freelancing sau munca remote, în anumite proiecte pentru care ai fost plătit;
- Proiecte – acesta va fi probabil selling point-ul CV-ului tău. Aici poți include teme de la facultate, proiecte din hackathons, concursuri, proiecte personale, etc.;
- Limbaje de programare și tehnologii – de preferat, pe nivele de pregatire (beginner, intermediate, advanced), materii relevante ( structuri de date, algoritmi, limbaje de programare etc. ), activități de voluntariat, asistență în cadrul facultății;
- Resurse adiționale – profil de github, linkedin, sau orice altă resursă pe care o consideri relevantă.
O să rezum câteva tips & tricks:
- Ține CV-ul la maxim o pagină;
- Pune punctele care te scot în evidență primele;
- Folosește bullet-uri (maxim 2-3 per item) și concentrează-te pe impactul pe care personal l-ai adus personal;
- Folosește propoziții cât mai scurte și ușor de înțeles,;
- KISS (Keep it simple, stupid!) Ține minte, scopul CV-ului este să te pună într-o lumină cât mai bună pentru oricine îl citește. E posibil ca, încercând să-l faci fancy folosind culori sau alte elemente, să faci transmiterea informației mai greoaie.
- Dacă e posibil, folosește numere exacte. De exemplu, dacă ai îmbunătățit o anumită zonă a aplicației, spune și cît de mult (în cifre, procentual).
- Nu lista în CV tehnologii ce urmează să le studiezi. Ar fi posibil să primești întrebări la interviul tehnic de verificare a cunoștințelor tale anume pe această arie.
Cum să treci interviurile?
Aceasta este probabil cea mai grea parte a procesului, dar, cred eu, cea mai interesantă. Trebuie să știi că nu există o rețetă secretă care să-ți ofere un interviu perfect. Transformă interviul tehnic într-un moment de glorie al tău în care să demonstrezi că ești capabil tehnic să lucrezi. Acesta constă, de obicei, într-o discuție în combinație cu un test. La Jivy Group la această etapă suntem curioși să verificăm:
- Probleme cu algoritmi – probleme clasice cu un input să se genereze un output corespunzător;
- Probleme legate de tehnologii ( aici probabil cel mai mult te ajută experiența, merită să te uiți pe niște tutoriale înainte de interviu, sau să faci un mini-proiect ca să îți aduci aminte concepte).
Tips & Tricks:
- Nu minți! Probabil prima greșeală pe care o poți face este să minți. Fii sincer, nu încerca să pari ceea ce nu ești. Poți să fii sigur că avem un detector foarte bine antrenat, ținând zeci, sute de interviuri înaintea celui cu tine.
- Cercetează înainte de interviu despre companie, cu ce se ocupă, ce tehnologii folosesc.
- Nu te speria de întrebările incomode. Ești testat cum reacționezi în asemenea situație.
Oferta de internship
You did it! Îmi doresc ca toți cei care citiți acest articol și vă doriți un internship în IT, să ajungeți în acest punct. Aici nu sunt prea multe de spus, doar câteva lucruri la care să fii atent:
- Acum e momentul în care poți cere mai multe detalii despre echipa în care vei fi integrat și în detalii despre proiect. La Jivy Group participanții la internship sunt parte a unei echipe de inginerie software, având un mentor asignat în acest scop pe toată durata de 3 luni a programului.
- Citește de 2-3 ori contractul de practică înainte să îl semnezi, asigură-te că toți termenii îți sunt clari și că totul este ok.
În concluzie amintește-ți că un internship este doar primul pas, pentru că în domeniul IT trebuie să fii mereu fresh. La Jivy Group îți oferim tot suportul ca să avansezi rapid. Aplică aici pentru Internship la Jivy Group, iar noi revenim cu setarea unui interviu în care să ne cunoaștem mai bine.