IT-ul este unul dintre acele domenii care atrage un număr tot mai mare de tineri pentru că este industria care oferă posibilitatea unei creșteri profesionale continue, iar învățatul nu se oprește niciodată. Industria IT vine în întâmpinarea tuturor celor ambițioși care-și doresc o carieră în IT, iar printre atuurile sale categorice se numără oferta bogată de joburi și specializări. Stanislav Spatari este Developer Node.js la Best4U International, iar deja cinci ani își trăiește visul și se bucură de un job competitiv.
Stanislav Spatari, Node.js Developer, Best4U International: „Decizia de a-mi schimba cariera a apărut pe neașteptate, acum 5 ani, când eram angajat al unei bănci și într-o clipă de repaus m-am întrebat dacă activitatea mea în acea perioadă era ceva ce aș vrea să fac toată viața. Am simțit nevoia de o schimbare, dar nu știam în ce direcție anume îmi doream să continui. Așa că m-am sfătuit cu părinții și colegii mei, toți provenind din domenii profesionale diferite, și în urma unei analize de piață am decis că o carieră în IT ar fi o alegere bună pentru mine.”
Odată identificat potențialul pentru o carieră IT, rămânea doar identificarea pașilor care trebuie parcurși pentru o carieră în tehnologie. Succesul în cariera IT are la bază cunoștințe teoretice dobândite în mediul academic, însă o mare parte a abilităților practice se „câștigă” la locul de muncă sau prin ore suplimentare de studiu. Multe companii tehnologice apreciază aptitudinile digitale practice și urmăresc să angajeze o persoană capabilă să rezolve subiectele tech rapid și eficient.
Stanislav Spatari, Node.js Developer, Best4U International: „În viziunea mea, universitatea îți oferă o culegere de noțiuni teoretice, pe bună dreptate utile, fiindcă deseori din ele primești întrebări la interviul de angajare. Dar, pentru angajatori, cunoștințele teoretice trebuie completate cu abilități aplicabile, ei vor să vadă că știi să te descurci, să înveți de sine stătător, că ești mereu curios, pui întrebări colegilor sau persoanelor cu experiență, iar sfaturile lor te ajută să-ți menții echilibrul în parcursul tău prin industria IT.”
În consecință a creșterii rapide a industriei software și a posibilităților digitale, alegerea direcției corecte a devenit o sarcină complicată, în special pentru cei care se arată interesați de provocările variate propuse de cuprinzătoarea industrie IT.
Stanislav Spatari, Node.js Developer, Best4U International: „În domeniu IT îmi plac mai multe direcții, mă văd activând în dezvoltarea aplicațiilor web, dar și activități de back-end și inginerie software. În prezent, mă concentrez mai mult de back-end în Node.js, pentru că este o tehnologie puternică prin conținutul său și populară în rândul companiilor. Și dacă posedarea acestui „framework” JavaScript este actuală și-mi oferă un loc de muncă avantajos – înseamnă că merită a fi învățat!”
Un programator de succes se documentează constant despre noile tehnologii și permanent învață noi limbaje de programare, cunoaște detalii și actualizări despre tehnologiile deja existente. Există mai multe modalități de a te „apropia” de industria tehnologică: training-uri online, stagii de practică, surse digitale accesibile și tutoriale. Întrebarea rămâne: ce anume să înveți?
Deoarece orice aplicație web este creată pe baza unui set de coduri complexe, dezvoltatorii trebuie să acorde atenție la crearea logicii din spatele aplicațiilor, să stabilească un nivel potrivit al performanței aplicației și să asigurare faptului că cererile utilizatorilor sunt procesate temeinic de către sistemul în funcțiune. Fiind un inginer software este musai să cunoști ce soluții se potrivesc aplicațiilor cu care lucrezi, îi sfătuiește Stanislav pe tinerii dezvoltatori de software.
Stanislav Spatari, Node.js Developer, Best4U International: „Pentru a fi un Developer de succes, trebuie să cunoști fragmente din toate ramurile domeniului IT, începând cu noțiuni teoretice, structuri de date și algoritmi, până la cunoștințe JavaScript, TypeScript-ul, arhitecturi pentru back-end, vorbim aici despre un domeniu complex. Este avantajos faptul că aceste cunoștințe pot fi aplicate și în alte limbaje de programare, nu doar în node.js.”
Cu încredere și entuziasm în priviri, Stanislav îi încurajează pe începători să nu se lase ușor dezamăgiți, să continue task-urile încrezuți chiar dacă nu reușesc din prima încercare. Povestind din experiența proprie, Stanislav consideră că așa este viața unui programator, plină cu urcușuri și coborâșuri, unde încerci de zece ori și răspunsul vine abia la cea de-a 11-a verificare. Îndemnul lui Stanislav pentru cei care visează la o carieră în IT este să fie pregătiți să muncească mult, uneori chiar să-și dedice timpul liber pentru activitatea preferată, căci doar așa poți „culege” rezultate performante.
Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului Tekwill de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.
Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și rigorile acestui domeniu.